Tamna Tema
ŠKARICA JE JEDAN JEDINI, NEPONOVLJIVI...

ŠKARICA JE JEDAN JEDINI, NEPONOVLJIVI...

Preminuo je nezaboravni riječki boksač Radomir Škarica, u 56. godini života odzvonio je posljednji udarac gonga jednom od najboljih riječkih boksača u proteklih pola stoljeća. Odlazak sa scene popularnog Škare, junaka u rukavicama u muha kategoriji, sportaša ogromnog srca koji je stalno jurišao naprijed na ringu, kao i u Domovinskom ratu, u kojem se iskazao od prvih dana kao borac za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, pogodio je tolike njegove prijatelje u Rijeci i diljem Hrvatske, ljude koji nikada neće zaboraviti njegove uzbudljive predstave među konopcima. Bilo je to u vremenima kada je Rijeka harala ringovima tadašnje Jugoslavije pod vodstvom trenera Slobodana Anđelića i njegove desne ruke, slavnog Ive Živkovića, najdugovječnijeg riječkog boksačkog trenera. Tada se riječki klub otimao za titulu državnog ekipnog prvaka s beogradskim Radničkim. Tribine u Dvorani mladosti su bile prepune u mečevima s Prištinom i drugim uglednim klubovima, boks je bio itekako popularan u gradu na Rječini dok su u ring ulazili Bruno Jurman, Suljo Račić, Asmir Vojnović, kasnije proslavljeni Željko Mavrović i drugi jurišnici na prvoligaške bodove. Među njima su baš Škarica i Vojnović bili među najsigurnijim osvajačima bodova u mečevima s najboljim jugoslavenskim borcima, u zemlji čiji je boks tada ostvarivao i zapažene međunarodne uspjehe.

 

Prava generacija

 

– On je moj boksač, vodio sam ga, vježbao od prvih dana, njega, Jurmana, Utješinovića, to je bila prava generacija – vraća se Ivan Živković u lijepa prošla vremena. – Inače, kada sve saberemo, ne zaboravimo kako je imao veliki peh, nesreću što je u njegovo vrijeme u njegovoj kategoriji Jugoslavija imala najboljeg boksača na svijetu, tu je boksao Ređepovski iz Kumanova. Škarica pored njega nije mogao proći u reprezentaciju. Recimo, bio je seniorski viceprvak Jugoslavije, u finalu je izgubio baš od Ređepovskog, borca koji je osvojio srebro na Olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu. Ispada da ga je pratio peh, svugdje je bio drugi. Za mene je Škarica jedan od najboljih boksača koje je imao riječki boks. Recimo, njega je publika voljela najviše, navijačima je bio draži od ikoga drugoga. Kada je on boksao, svi su bili na nogama i uvijek je na našim mečevima bilo pet stotina ljudi više kada je on boksao, nego kada nije nastupao. Svakako da je pritom za naš klub bio jedan od najsigurnijih osvajača bodova u Prvoj ligi. Pritom je bio i najatraktivniji. Toliko mi je prirastao srcu, kao da je moje dijete, kada ga se sjetim, srce mi zaigra. Neponovljiv borac… Boksao je godinama, pritom je bio juniorski viceprvak Jugoslavije, a u finalu su ga oštetili suci. Oteli su mu naslov, skratili su zadnju rundu za čak minutu i 20 sekundi da ne bi pobijedio prekidom. Bio je također i seniorski državni viceprvak, također i viceprvak Balkana, juniorski i seniorski, dok je više puta bio juniorski i seniorski prvak Hrvatske. U Rijeci smo organizirali i dvije međunarodne Kvarnerske rukavice, on je osvojio obje. Sve najbolje o njemu, zaslužio je sve pohvale. Zauvijek ćemo ga pamtiti. Više od 45 godina sam trener i druge sam boksače morao tjerati. Škarici si pak samo morao vikati »lakše, lakše«. On je jedan jedini, neponovljivi...

 

Radomir Škarica/Foto I. TOMIĆ

Radomir Škarica/Foto I. TOMIĆ

Više od 45 godina sam trener i druge sam boksače morao tjerati. Škarici si pak samo morao vikati »lakše, lakše« kaže...

Ogromno srce


Radomira Škarice se sjetio i prijatelj, kolega iz ekipe, proslavljeni poluteškaš Asmir Vojnović.

 

– Radomira Škaricu sam doživio kao najdražeg, najsimpatičnijeg boksača iz tih dana BK Rijeka – kaže Asmir Vojnović, slavni Aske. – Bilo je puno dobrih boraca i dragih prijatelja u momčadi, ali Škarica mi je bio najsimpatičniji. Nije znao za prepreke, srce mu je bilo ogromno. Bez dvojbe je bio najhrabriji borac, koji je velikom hrabrošću nadoknađivao sve svoje mane. Postizao je velike uspjehe, ostvarivao pobjede, a pritom je imao samo jednu nesreću što je u ono vrijeme u njegovoj kategoriji boksao Ređep Ređepovski, osvajač srebrne medalje na OI u Los Angelesu. Samo je on u Jugoslaviji tada bio ispred Škarice.


 

izvor: novilist.hr

foto: fiuman.hr

Komentar / Odgovori