Tamna Tema
Žene ćelave muškarce smatraju manje privlačnima i neuspješnima, tvrdi novo istraživanje

Žene ćelave muškarce smatraju manje privlačnima i neuspješnima, tvrdi novo istraživanje

Agencija VLM

Ilustracija

Mnogi muškarci strahuju od gubitka kose, a nova studija je otkrila da njihove brige možda nisu potpuno neutemeljene. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Evolutionary Psychological Science otkrilo je da su ćelave muškarce žene ocijenile manje uspješnim i privlačnim.

U studiji je 120 žena pokazana fotografija muškaraca sa ili bez kose, a zatim su zamoljene da ocijene njegovu osobnost i osobine. Žene kojima je prikazan ćelav muškarac, u usporedbi s onima koje su vidjele istog muškarca s kosom, predviđale su da će on biti manje uspješa, prijateljski raspoložen i entuzijastičan, ali su ga i smatrale znatno manje privlačnim.

“Pomalo je zabrinjavajuće kako se muškarci percipiraju kada izgube kosu”, rekla je profesorica Maryanne Fisher, koautorica studije sa Sveučilišta St Mary's u Halifaxu u Kanadi pa dodala: “Biti ćelav utječe na pogled ljudi, od uspjeha u karijeri do njihove privlačnosti i osobnosti.”

“Ali samo zato što ćelavost može privući ovaj nesvjesni pogled na muškarce ne znači da njihove druge kvalitete nisu važne, a ako su na druge načine divni, to je vrlo važno”, zaključila je Fisher za Metro.

Komentar / Odgovori