Tamna Tema
5 razloga zašto posjetiti Opuzen

5 razloga zašto posjetiti Opuzen

Moram priznati odmah na početku da ovaj posjet Opuzenu uopće nisam planirao, pa je možda i zato moje oduševljenje bilo još i veće. Za vrijeme boravka na Korčuli došla mi je poruka u inbox na Facebooku da li bih htio pri povratku u Zagreb na jedan dan posjetiti Opuzen i vidjeti što sve turistički nudi? Ni manje ni više, mladi nezavisni gradonačelnik poslao je poruku, a njegova jednostavnost nije mi ostavila prostora za ništa drugo nego pristati i doći bolje upoznati dolinu Neretve koju često nazivaju i „hrvatska Kalifornija” zbog iznimno bogatog i plodnog tla.

Što sam sve doživio i zbog čega vrijedi posjetiti dolinu Neretve sažeo sam u 5 razloga zašto posjetiti Opuzen:

Vožnja neretvanskom lađom koja je sve do početka 1970-ih godina bila osnovno teretno prijevozno sredstvo u dolini Neretve jedinstveni je doživljaj. Danas je lađa ključno sredstvo u turističkoj ponudi toga kraja, te se s njom rade kružni obilasci doline brojnim močvarnim kanalima i riječnim rukavcima, tzv. “Safari Neretvom”. Lađa može prevoziti od 30 do 35 ljudi i velike terete između 2,5 i 3,5 tone. https://tz-opuzen.hr/

Ako ste sportskog duha možete se sa svojom ekipom prijaviti i na maraton lađa, amatersko sportsko natjecanje koje se od 1998. održava sredinom kolovoza i na kojem se svake godine okupi tridesetak ekipa iz cijele Hrvatske. U svakoj se lađi nalazi 10 veslača, bubnjar i kormilar, te odmjeravaju snagu i bore se za štit kneza Domagoja na stazi dugoj 22,5 km (Metković –  Opuzen – Ploče).

Ušće Neretve jedna je od instagramabilnih lokacija i mislio sam da uživo nije tako lijepo kao na fotkama, ali iskreno, još je i bolje. Kiteboarding klub Komin najbolja je lokacija za fotografiranje izlaska sunca i mjesto gdje se nalazi prekrasan kafić, a možete fotografirati i neke od 300 vrsta ptica zbog čega je ušće Neretve i zaštićeni ornitološko-ihtiološki rezervat. Idealna kombinacija svakodnevnog maestrala i tramontane, sa plićakom kojeg na delti ne nedostaje, idealna su lokacija za kiteboarding, relativno novi sport kombiniran paraglidingom i windsurfingom.

Berba mandarina, zaštitnog znaka delte Neretve traje od kraja devetog mjeseca sve do prosinca. U cijelom području Neretvanske doline raste više od milijun stabala mandarina, a zanimljivo je da su sadnice mandarina sorte unshiu doputovale iz dalekog Japana  1933. godine kao poklon japanskog konzula koji je trgovao s tadašnjom Kraljevinom Jugoslavijom. S vremenom su, zbog svoje rodnosti, potpuno zamijenile vinovu lozu koja se do tada uzgajala. U voćnjacima se tako uzgaja desetak glavnih sorti, od najranije ichumare, koja dozrijeva već sredinom rujna, pa sve do sorte unshiu owari, s kojom se sezona mandarina zaključuje u prosincu. Nastavak teksta možete pročitai na www.domagojsever.com .

Komentar / Odgovori