Tamna Tema
  • 25.02.2021.i 08:17
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković : Nisam pozivala trgovačke lance da povise cijenu šećera

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković : Nisam pozivala trgovačke lance da povise cijenu šećera

Ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković reagirala je na svom Facebook profilu na pisanju pojedinih medija da je pozvivala na povećanje cijena šećera u trgovačkim lancima,njenu izjavu prenosimo u cijelosti:
 
Želim razjasniti krive interpretacije moje današnje izjave uslijed čega je u nekoliko medija došlo do tumačenja da sam pozvala trgovačke lance da povise cijenu šećera. Nisam.
Međutim, razumno je i normalno da, kao i svaka država koja brine o svojim proizvođačima i potrošačima, apeliramo na lance da nastoje izbjeći situaciju u kojoj je cijena istog proizvoda u isto vrijeme značajno niža u hrvatskim trgovinama nego u istim trgovinama u inozemstvu, unatoč dodatnim troškovima nabave i dopreme, a uslijed čega nerijetko dolazi do poremećaja u značajnim i osjetljivim proizvodima kakvi su za Hrvatsku šećer i mlijeko. Domaći proizvodi na taj način ne mogu biti konkurentni proizvodima iz drugih zemalja, a koje uređuju ista Zajednička poljoprivredna politika, nakon što su te iste zemlje za razliku od Hrvatske desetljećima imale na raspolaganju sredstva za restrukturiranje osjetljivih sektora i za jačanje konkurentnosti.
Kao i uvijek do sada u ovakvim situacijama, poštujući slobodu kretanja roba, iskazali smo pristojno svoj stav da takva praksa može manje imati veze s mehanizmom ponude i potražnje, a potencijalno biti vezana s nefer trgovačkim praksama koje negativno utječu na vrlo značajnu i osjetljivu hrvatsku proizvodnju te u konačnici na sve hrvatske građane. Podaci o razlikama istih vrsta proizvoda na policama istih lanaca u zemlji i inozemstvu analizirani su za dan 9.2.2021. godine.

Komentar / Odgovori