Tamna Tema
Babina gomila 09.05.2021.

Babina gomila 09.05.2021.

Babina gomila (735 m), Rujnica

Za sam Dan Europe, 09. svibnja 2021. godine, organiziran je uspon na Babinu Gomilu i obilazak videonadzora doline rijeke Neretve, omogućen kroz EU projekt Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve. Uspon je vodilo Hrvatsko planinarsko društvo Sniježnica uz stručno vodstvo Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA. Postavljeni videonadzor bila je jedna od aktivnosti Javne ustanove kroz predmetni projekt u svrhu nadzora, odnosno rane detekcije početnih (inicijalnih) i prevencije požara tršćaka, ali i šumskih požara.

Nakon uvodnih pozdrava, tridesetak sudionika krenulo je na uspon prema Babinoj Gomili, na mikrolokaciju postavljenog videonadzora. Prilikom uspona, pružali su se predivne vizure doline rijeke Neretve s pogledom na zašićene dijelove prirode, odnosno posebne ornitološke rezervate (Modro oko i jezero Desne, Orepak, Pod Gredom, Prud, Kuti) kao i na ihtiološko-ornitloški rezervat Ušće Neretve te značajni krajobraz Predolac-Šibenica. Nakon dolaska na vrh Babine Gomile, Javna ustanova održala je kratko predavanje o bioraznolikosti područja Doline rijeke Neretve te simulacijom slike na mobilnom uređaju, pokazala na kojem principu radi postavljeni videonadzor.

Cilj postavljanja kamera bio je nadzor, odnosno rana detekcija početnih (inicijalnih) i prevencija požara tršćaka, ali i šumskih požara. Na taj način omogućen je nadzor cijelog područja Neretve, a posebice nepristupačnih terena tzv. ševara. Kamerama, koje nadziru predmetno područje, upravlja Javna vatrogasna postrojba Metković. Također, kamere su umrežene u postojeći sustav protupožarnog videonadzora Dubrovačko-neretvanske županije koji je smješten u operativnom vatrogasnom centru u Dubrovniku te su umrežene u sustav nadzora Službe za zaštitu od požara i Službe čuvara prirode Javne ustanove.

Nema nas đe ne dođemo!  🙂

izvor: HPD Sniježnica Dubrovnik

foto: Jure Zovko

 

Komentar / Odgovori