Tamna Tema
DANAS ZAPOČINJU RADOVI NA PROJEKTU AGLOMERACIJE METKOVIĆ

DANAS ZAPOČINJU RADOVI NA PROJEKTU AGLOMERACIJE METKOVIĆ

U Galeriji GKS-a danas je održana uvodna konferencija projekta „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Metković“, jednog od najvažnijih projekata u povijesti grada u ukupnoj vrijednosti 448.662.361,25 kn (s PDV-om), pri čemu je udio financiranja od strane EU 70,68%. Ostatak sredstava osigurali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode, te Grad Metković i Metković d.o.o.
Grad Metković i Metković d.o.o. sudjeluju s ukupno nešto više od 21.000.000,00 kn.
Kao što je već poznato, riječ je o projektu kojemu je jedan od elemenata "Izgradnja sustava javne odvodnje na području aglomeracije Metković i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže", na kojemu radovi počinju upravo danas, u Splitskoj ulici, a zasigurno je najvažnije za istaknuti rezultat projekta 95 % grada bit će spojeno na kanalizacijsku mrežu.
Posljednjih dana u lokalnim medijima možemo čuti kako nas prozivaju da smo četiri godine držali projekt u ladici, te da smo ga sada pred lokalne izbore aktivirali.
To samo govori o temeljnom nepoznavanju projekta i problematike vezane uz ovaj veliki i sveobuhvatni projekt. Tijekom predizborne kampanje 2017. godine obmanuli su javnost i rekli da bi radovi trebali početi za mjesec dana. Kako? Bez lokacijske i građevinske dozvole. Na trasi od 42 kilometra niti jedan metar trase vlasnički nije bio uređen, niti bi ikad bio riješen na način na koji su krenuli, ne zato što nisu htjeli, nego zato što nisu znali. O problematici rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, kao Viši sudski savjetnik koji je radio na tim poslovima, više puta sam upozoravao vodstvo Grada Metkovića, međutim nisu shvaćali ili nisu željeli shvatit o čemu je riječ, jer po starom dobrom običaju oni znaju sve najbolje.
Kada sam preuzeo odgovornost za upravljanje Gradom, na prvom sastanku u Hrvatskim vodama u Zagrebu, gospoda iz Hrvatskih voda su nas upoznala s činjenicom kako je metkovski projekt Aglomeracije najnespremniji u Republici Hrvatskoj od svih projekata te vrste.
Građani Metkovića itekako moraju znati kako je lokacijska dozvola ishođena u rujnu 2017. godine, otprilike 3 mjeseca nakon mog dolaska na čelo Grada. Odmah smo prionuli rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na gotovo 400 parcela, odnosno provođenju postupka potpunog i nepotpunog izvlaštenja na predmetnim parcelama. Nakon što smo dokazali pravni interes, građevinsku dozvolu dobili smo u listopadu 2018. godine.
Nakon ishođene građevinske dozvole, krenuli smo s pripremom dokumentacije za apliciranje, te smo sredstva ugovorili u srpnju 2019. godine na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Metkovića.
Ono što je također bitno istaknuti kako smo u sklopu projekta morali provesti 6 postupaka javnih nabava, te da smo 5 postupaka uspješno proveli i ugovorili bez žalbi, što smatramo velikim uspjehom i dobro odrađenim poslom, dok se šesti postupak privodi kraju.
Zaključno,
MOST kao i obično banalizira aktivnosti vezane uz ovaj projekt i žao mi je što su našim sugrađanima najavili provedbu projekta već u 2017. godini, iako su bili svjesni da je projekt tek u povojima.
I na kraju, ovo nije projekt MOST-a, HDZ-a, Dalibora Milana, Bože Petrova, niti Katarine Taslak, već svih građana grada Metkovića.
DANAS ZAPOČINJU RADOVI NA PROJEKTU AGLOMERACIJE METKOVIĆ
DANAS ZAPOČINJU RADOVI NA PROJEKTU AGLOMERACIJE METKOVIĆ

Komentar / Odgovori

Glas / Anketa

TKO ĆE BITI IZABRAN ZA ŽUPANA DUBROVAČKO NERETVANSKE ŽUPANIJE NA LOKALNIM IZBORIMA 2021

Prikaži Rezultat
: NIKOLA DOBROSLAVIĆ Kandidat za zamjenika: JOŠKO CEBALO HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HDZ
100%
BOŽO PETROV Kandidat za zamjenika: JOSIP MIKUŠ MOST
0%