Tamna Tema
Glavni dio berbe mandarina u dolini Neretve je završio - Troškovi enormno veliki

Glavni dio berbe mandarina u dolini Neretve je završio - Troškovi enormno veliki

Glavni dio sezone berbe mandarina je u dolini Neretve završio. Prema procjenama, ubrano je malo više od 35 tisuća tona, od čega su najveći dio otkupili veliki centri.

U tijeku je berba kasnijih sorti i sve popularnija proizvodnja prirodnog soka od mandarina. Berba, koja traje od rujna, privodi se kraju.

- Ja sam Zoranu pobrala, a ovo sad ode imam nešto pomiješane sorte pa berem kako koja dozrijeva - rekla je Draga Šešelj iz Podgradine.

 

Na stablima su još najkasnije sorta. Plodovi s ove plantaže odlaze na slovensko tržište.

- Vozim po cijeloj Sloveniji: Celje, Maribor, Ljubljana, pa dolje na more isto Kopar, Izola, Piran, Portorož. Sve smo pokrili - izjavio je Matko Šamić iz Opuzena.

Pokrili su, kažu, i domaća i strana tržišta, sve osim svojih troškova, koji su ove godine bili enormno veliki. Vremenske neprilike utjecale su na cijenu proizvoda. Prosječno 3 kune po kilogramu za mandarinu prve klase za njih je ipak malo.

 

- Ispod bar četiri kune nije smjela biti. Kad sve zbrojimo, gorivo i ostatke. Veliki su ulozi, u tome je i problem - kazao je Živko Salacan iz Opuzena.

Velike temperature mogu naštetiti proizvodu.

- Moglo je biti i gore. Ona temperatura koja je bila od 35 stupnjeva prvog studenog, to je katastrofa. Roba nije mogla opstati, trunila je i tako. To su ogromni problemi. Prodaja sedam tisuća tona na malome prostoru je veliko zadovoljstvo - rekao je Gradimir Šešelj, proizvođač i otkupljivač.

Neretvanska mandarina jedina je na europskom tržištu u listopadu pa konkurencije zapravo nema. Sve je popularniji sok od mandarine, radi se od krupnijih plodova, na kraju berbe.

- Mi smo dosad preradili nekih sto tisuća kilograma mandarine ili sto tona što bi na kraju završilo na otpadu - kazao je Josip Tutavac iz Opuzena.

Sok od mandarine kojeg piju svi.

- To su prije, naznačeno je u novinama pile jedino bogate obitelji u Engleskoj. Ispada da smo i mi sad bogati jer imamo taj sok pa ga pijemo - izjavio je Davor Popić iz Opuzena.

Na kraju još jedne sezone zadovoljni su što je Neretva i ove godine kupce opskrbila vitaminima te se nadaju da će iduća biti uspješnija, piše HRT.

Komentar / Odgovori