Tamna Tema
INTERVJU Poznati meteorolog Nedim Sladić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje

INTERVJU Poznati meteorolog Nedim Sladić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje

Poznati Meteorolog za Javnost.hr otkrio kakvo nas vrijeme očekuje

Nedim Sladić: „Zadnjih godina svjedoci smo da zima ne grize toliko zubima koliko udara repom“

 

 

 

                                        

Javnost.hr : Koliko unaprijed meteorolozi mogu pouzdano prognozirati vrijeme?

Sladić: Prognoze vremena obično se dijele na one koje idu na kratke, srednjoročne i dugoročne staze. Kratkoročne prognoze vremena su prognoze do pet dana te se smatraju da one uglavnom posjeduju najvišu vjerojatnost ostvarenja (od 99 % prvog dana do 60 % do petog dana), srednjoročne koje idu do 15 dana unaprijed te dugoročne koje idu i po nekoliko mjeseci unaprijed, a zasnovane su na drugim parametrima, tj. najčešće površinskim temperaturama mora i sličnim polutrajnim (semi-permanent) faktorima koji se ne mijenjaju značajnije kroz vrijeme. Sve navedeno se može objasniti činjenicom da je dinamika atmosfere zasnovana na principu teorije kaosa uslijed brojnih nesigurnosti koje se mogu javiti u njoj, pri čemu tu možemo spomenuti disipaciju procesa, ali i limitiranost promjera naše planete Zemlje u kojoj ponekad atmosferski sistemi nisu razvijeni u potpunosti, a koji mogu imati utjecaj na već druge, postojeće oformljene. Jedan vremenski sistem na skroz drugom kraju svijeta može indirektno imati utjecaj i kod nas. Zato je važno dugoročne prognoze vremena pratiti drugačije nego kao kratkoročne prognoze, odnosno samo kao okvirni pokazatelj.

 

Javnost.hr: Temperature i vremenske prilike kojima svjedočimo nisu baš uobičajene za ovo doba godine. Što se dešava s vremenom tj. klimom?

Sladić: Kroz cijeli decembar suočili smo se sa većim količinama padavina u Hercegovini, srećom bez većih posljedica, ali nažalost te sreće nisu bila pojedina područja sjeverozapadne Bosne pri čemu smo svjedočili plavljenjima u Prijedoru. Oni su bili posljedica konstantnog dotoka vlažnog, nestabilnog i toplog zraka u pripadajućem jugozapadnom visinskom strujanju, što je uvjetovalo natprosječno visoke temperature zraka za ovo doba godine. Početkom siječnja 2023. na vrijeme u našim krajevima utjecao je tzv. termobarički greben koji se protezao sa sjevera Afrike prema našim područjima i uvjetovao pritjecaj vrlo tople zračne mase koja je uvjetovala temperature zraka koje su prelazile i 20 °C, no taj val toplote nije samo zahvatio našu zemlju, već gotovo cijeli europski kontinent. Ovo je bila posljedica snažnog prodora u SAD-u koji se desio netom prije Božića. Hladan zrak sa Arktika prodirao je duboko na jug prema Meksičkom zaljevu, pri čemu je razlika između suptropskog s juga i polarnog sa sjevera uvjetovala da mlazna struja, odnosno vrpca snažnih vjetrova koja pomjera sisteme od zapada prema istoku bude udubljena. Pomjerajući se prema Atlantiku naišao je na toplu oceansku površinu koja je uvjetovala formiranje snažnih ciklona, polja niskih zračnih pritisaka koji su se pomjerali ka zapadu Europe. To se odrazilo i na jačanje tzv. zonalnih vjetrova, što je uvjetovalo da topao zrak prodire duboko u kontinent, a hladnoća ostane daleko na sjeveru kontinenta.

 

Javnost.hr : Hoće li prava zima tek pokazati zube u narodnom periodu, te hoće li nam "kasniti" proljeće?

Sladić: I dalje neke ekstremno jake zime nemamo na vidiku, barem ne u smislu vrlo niskih temperatura zraka koje su znale u ovo doba godine nerijetko se spustiti i do -20 °C u Bosni, a u Hercegovini i do -10 °C – toga i dalje nema. Međutim, ne bih rekao da neće zima potpuno izostati. Barem nakratko, treba očekivati malo one uobičajene zime za naše područje. Zadnjih godina svjedoci smo da zima ne grize toliko zubima koliko udara repom pa ne smijemo se iznenaditi i prodorima hladnog zraka u ožujku, travnju, a katkad, kao 2012. i u svibnju.

 

Javnost.hr: Bez obzira na trenutno stanje, možemo li i na jugu zemlje u nižim predjelima očekivati snijeg, znamo kako nas je 2012. iznenadio?

Sladić: Veljača 2012. godine je uistinu bila fenomen koji se može poistovjetiti sa bacanjem šest kockica i svaki put dobijemo šesticu. Drugim riječima, tada su se brojni faktori poklopili povoljni za zimu i obilne snježne padaline. Možemo stoga smatrati veljaču 2012. kao događaj koji se desi jednom, u 50 godina, pa čak i u stoljeću. Za sada naznake ponavljanja zime 2012. godine i dalje nema. Snijega do u dogledno vrijeme, dakle, nema u Hercegovini, pogotovo ne u njenim nizinama.

 

Javnost.hr : U nekim krugovima čuo sam neke teorije da potresi tipa oni u Hercegovini obično dolaze poslije velikih kiša, imaju li takve pretpostavke ikakvu utemeljenost?

Sladić: Seizmologija i meteorologija su dvije zasebne nauke. Ono što znamo jeste da je zemljotres stohastički proces, odnosno dešava se u određenom trenutku i na određenom mjestu. Teško je stoga dati neki komentar ovdje bez nekog podatkovnog seta, a i tada bismo morali uzeti sve sa dodatnom dozom rezerve. Primjerice, kada bismo statistički analizirali ove dvije varijable, tj. pojavu zemljotresa i velike kiše, korelacijski indeks bi mogao samo pokazati potencijalnu, ali ne i direktnu vezu između njih. Dakle, bez obzira na sve, sve bismo morali uzimati sa velikom dozom opreza. Možda da ovdje priupitate geologa ili seizmologa.

 

Javnost.hr : I za kraj, više puta ste ostvarili zapažene rezultate svojim radom. Vaše prognoze slove kao najtočnije. Kako se nosite s popularnošću, imate velik broj pratitelja, jako ste uspješni, te cijenjeni u medijima?

Sladić: Moja zadaća je popularizirati meteorologiju u svojoj zemlji i mislim da taj pečat i više nego vidljiv. Popularnost ništa ne znači ako nemate neki adekvatni cilj – moj je da nesebično dijelim znanje, educiram ljude, ukazujem na probleme s kojim se susrećemo u svakodnevnim analizama koje dovode do nesigurnosti kao i značaj ove nauke, širim motivaciju kroz svoj primjer, pogotovo na one mlađe koji se trebaju tek pronaći u onome što vole.

 

Javnost.hr: Može li savjet za sve mlade koji tek kreću u ostvarenje svojih snova?

Sladić: Ne postoji nijedna planina koju ne možete osvojiti na putu prema vašim uspjesima, samo ako postoji dovoljno jaka ljubav, volja, želja i motivacija da se uputite na, uistinu, turbulentan put pun uspona ili padova, ali na kraju stignete do ciljne crte.

 

INTERVJU Poznati meteorolog Nedim Sladić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje

Oznake

Komentar / Odgovori