Tamna Tema
Izvor moći

Izvor moći

Neki ljudi natječu se više od drugih; nekolicina se čak povlači. Unatoč tomu, natjecanje za moć na određeni se način iskazuje u svakoj ljudskoj skupini.

Moć znači sposobnost pridobivanja drugih da čine ono što želiš da čine. Zato netko tko uvjeri desetoricu drugih da slijede naredbe ima više moći od onog tko može natjerati samo jednog na posluh. No, to ovisi o tome i jesu li sve ostale stvari iste, jer, na primjer, netko tko nadzire jednog pojedinca koji zna kako upotrijebiti nuklearni detonator može imati veću moć od onog tko nadzire ponašanje milijuna običnih muškaraca i žena.

Moć znači utjecaj – uvjeravanje drugih logičnim argumentom, ugledom svoga statusa ili položaja, novcem ili podmićivanjem. Ili, znači posrednu ili otvorenu prijetnju povredom – bilo fizičkim, bilo psihološkim sredstvima – i sposobnost da se ta prijetnja provede.

Natjecanje za moć važna je dinamična sila u društvenoj skupini – ona je glavni mehanizam s pomoću kojeg skupina s vremenom prolazi kroz promjene. To „povuci-potegni“ među članovima ne izaziva samo „dvorske revolucije“, tj. pomake među manje moćnim i moćnijim osobljem, nego dovodi i do promjena pravila i vrijednosti.

Harold Barclay

Komentar / Odgovori