Tamna Tema
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla poljoprivredne površine stradale u nevremenu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla poljoprivredne površine stradale u nevremenu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković   posjetila je Metković. U pratnji suradnika, gradonačelnika Dalibora Milana, njegova zamjenika Roberta Doke, župana Nikole Dobroslavića sa suradnicima te lokalnih poljoprivrednika, obišla je poljoprivredne površine u naselju Vid stradale u nevremenu koje je u subotu poslijepodne pogodilo Metković.

Podsjetimo, Metković je u subotu poslijepodne pogodilo jako nevrijeme, praćeno grmljavinom, kišom i krupom. Prema podatcima DHMZ-a, Klimatološke postaje Metković, u samo sat vremena palo je ukupno 56,5 lit/m2 oborina. Iako se ukupna materijalna šteta tek treba utvrditi, tuča je ostavila velike posljedice na poljoprivredne kulture poljoprivrednika na području cijeloga grada, zbog čega je vrlo vjerojatno da će se steći uvjeti za proglašenje prirodne nepogode.

„Želim svim poljoprivrednicima poručiti da će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH, kao i proteklih godina, reagirati sa dodatnim programom potpore. Mi smo prvi već uputili u savjetovanje s javnošću te ćemo ga sada nadograditi jer, nažalost, nakon što smo ga formirali krajem svibnja, dogodila se velika šteta u Metkoviću početkom lipnja. No, želim poručiti poljoprivrednicima da ćemo im pružiti i stručnu podršku. I na sastanku u Pojezerju smo se dogovorili kako ubrzati radnje prilikom upisa kako bi poljoprivrednici što prije mogli dobiti potpore. Što se tiče onih koji imaju štetu na trajnim nasadima, a takvih je ovdje mnogo, o čemu su me obavijestili gradonačelnik i zamjenik, za njih ćemo otvoriti poseban natječaj iz mjere kojom se financira obnova poljoprivrednih potencijala jer nažalost neki će morati obnoviti cijele nasade. Šteta na prinosu nije jedina koju imaju, oni imaju i trajne štete. Razgovaram i s vlasnicima gospodarstava, zanima me što je još moguće napraviti osim potpore, u vidu prevencije. Imali smo posebne natječaje kojima se financirala određena vrsta opreme, upravo u svrhu prevencije posljedica elementarnih nepogoda, i ovdje je, iako su mjere različite, moguće nešto učiniti za kulture koje su tradicionalne“, istaknula je Vučković.

Komentar / Odgovori