Tamna Tema
Ministrica Vučković održala sastanak s otkupljivačima mandarina

Ministrica Vučković održala sastanak s otkupljivačima mandarina

Sastanak s predstavnicima otkupljivača voća i povrća u dolini Neretve na temu otkupa mandarina u 2021. godini, održala je ministrica Marija Vučković s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i suradnicima, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Glavna tema, navode, bila je primjena novog Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te su proizvođači i otkupljivači pozvani temeljem Zakona da ugovorom urede sve pojedinosti poslovnog odnosa. Na način da taj posao bude održiv i da se niti jedna strana u njemu ne osjeća prikraćenom za bilo koje svoje pravo.

Kao je istaknula ministrica, mandarina je izuzetno važna kultura za cjelokupno hrvatsko voćarstvo te se na relativno maloj površini doline Neretve uzgaja velika vrijednost s tim da se gotovo cjelokupna proizvodnja ove voćke odvija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

"Imamo sluha za sve sektorske probleme i brojne tržišne poremećaje koji su, nažalost, izuzetno učestali u posljednje dvije godine, a čemu svjedoči čak 20 programa potpore različitim sektorima. Iznos potpore u vrijednosti od 26 milijuna kuna usmjeren je u posljednje dvije godine direktno i isključivo za proizvođače mandarina, uz sve druge mjere koje su stavljene na raspolaganje“, naglasila je Vučković te još jednom pozvala proizvođače na udruživanje u cilju postizanja njihovog snažnijeg nastupa na tržištu te podizanja konkurentnosti i otpornosti proizvodnje.

Podsjećamo, nadzor provedbe Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi (ZNTP), konkretno članka 7. Pravila izdavanja računa i otkupnog bloka prilikom otkupa mandarina u dolini Neretve do kraja ovoga mjeseca, zatražila je Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" od Ministarstva poljoprivrede, Državnog inspektorata i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

"Manipulacije koje se događaju prilikom otkupa mandarina i drugog voća i povrća u dolini Neretve, dovode do omalovažavanja proizvođača i njegovoga truda, osjećaja bezvrijednosti i krađe od strane otkupljivača“, upozorio je u dopisu poslanom na navedene adrese predsjednik Udruge, mr.sc. Željko Bjeliš.

Kako stoji u priooćenju Ministarstva, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od 2010. do 2020. godine prosječno je godišnje u intenzivnoj proizvodnji proizvedeno 45.245 t mandarina na ukupnoj prosječnoj površini od 1.984 ha, uz prosječan godišnji prinos od 23t/ha. U promatranom desetogodišnjem razdoblju, količinski i vrijednosno godišnje se ostvaruje pozitivna vanjskotrgovinska bilanca za ovo voće, pri čemu je u 2020. godini izvezeno 24.545.483 kg te vrijednost od 11,6 milijuna eura, uz uvoz 5.409.588 kg i vrijednost od 4,3 milijuna eura.

Sastanku s otkupljivačima su nazočili i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir i glavni državni inspektor Andrija Mikulić sa suradnicima.

Izvor: www.agroklub.com   

Komentar / Odgovori