Tamna Tema
Mirovinsko objavilo kada kreću isplate mirovina za siječanj

Mirovinsko objavilo kada kreću isplate mirovina za siječanj

Umirovljenici su se istrošili za blagdane pa broje dane do iduće mirovine. Srećom, neće morati čekati da prođe vikend zbog kojega je datum isplate u siječnju nešto raniji.

Mirovine u siječnju za prosinac Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isplatit će u petak, 7. siječnja 2022. godine, izvijestili su iz danas HZMO-a prenosi portal mirovine.hr. Blagdanski troškovi osiromašili su ionako skromne umirovljeničke budžete pa tješi da nećemo morati čekati praznih džepova da prođe vikend do iduće mirovine. Kako smo već pisali, svaki drugi umirovljenik prosinac je preživio s manje od 2.700 kuna. Naime, više od polovine umirovljenika u Hrvatskoj prima manju mirovinu od prosječne, a koja je par stotina kuna ispod linije siromaštva za samca.

Prosječna mirovina svih umirovljenika prema općim propisima je 2.646 kuna. Više od pola milijuna umirovljenika nalazi se ispod svakog prosjeka.

Kada na stranu stavimo mirovine koje isplaćujemo u inozemstvo, imamo skoro tri tisuće građana s prosječnom mirovinom od 330 kuna te njih skoro 20 tisuća sa 810 kuna. Gotovo 85 tisuća prima 1.248 kuna, a skoro 129 tisuća 1.763 kune. Prosječnu mirovinu od 2.247 kuna ostvaruje 188 tisuća umirovljenika, a onu od 2.733 kuna njih gotovo 135 tisuća.

 
 

Mirovinu manju od 2.000 kuna prima 235.573 korisnika, odnosno svaki četvrti umirovljenih u Hrvatskoj.

Komentar / Odgovori