Tamna Tema
Neizdavanje otkupnog bloka? Proizvođači mandarina zatražili nadzor provedbe ZNTP-a

Neizdavanje otkupnog bloka? Proizvođači mandarina zatražili nadzor provedbe ZNTP-a

Nadzor provedbe Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi (ZNTP), konkretno članka 7. Pravila izdavanja računa i otkupnog bloka prilikom otkupa mandarina u dolini Neretve do kraja ovoga mjeseca, zatražila je Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" od Ministarstva poljoprivrede, Državnog inspektorata i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Naime, poznato je kako ova Udruga već godinama o ovoj problematičnoj temi informira nadležne službe i zahtijeva da se uvede red u to područje. 

"Manipulacije koje se događaju prilikom otkupa mandarina i drugog voća i povrća u dolini Neretve, dovode do omalovažavanja proizvođača i njegovoga truda, osjećaja bezvrijednosti i krađe od strane otkupljivača“, upozorio je u dopisu poslanom na navedene adrese predsjednik Udruge, mr.sc. Željko Bjeliš.

Ne odnosi se, dodaje, na sve otkupljivače, no veliki broj njih ne poštuje ZNTP u ovom dijelu. 

Također, ističe Bjeliš, neizdavanjem otkupnog bloka i kršenjem navedenog Zakona, stavlja se otkupljivače u neravnopravan položaj, odnosno svi oni koji ne izdaju blok imaju mogućnost manipulacije s ukupnom vrijednošću robe ili kroz količinu, cijelu i kalibar. 

"To rezultira brzim padom prodajne cijene mandarine, koju najviše osjete proizvođači“, naglašava. 

Pozitivna stvar, podsjeća, je ta što je resorno Ministarstvo pokrenulo 1. rujna implementaciju ZNTP-a. Sada, kaže, očekuju od nadležnih tijela da u rasponu svojih mogućnosti pridonesu zaštiti ovoga agruma. 

"S obzirom na to da berba počinje sljedeći tjedan, pozivamo vas da dođete u dolinu Neretve i provedete nadzor provođenja Zakona, posebno u dijelu izdavanja otkupnog bloka“, poručio je predsjednik Udruge. 

Izvor: www.agroklub.com  

Komentar / Odgovori