Tamna Tema
  • 25.02.2021.i 08:44
Nepoštene prakse: Otkupljivač mandarina, tvrtka Jasenska kažnjena s 350 tisuća kuna

Nepoštene prakse: Otkupljivač mandarina, tvrtka Jasenska kažnjena s 350 tisuća kuna

Kazna je izrečena zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, navode iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u četvrtak je izvijestila da je zbog teških povreda Zakona o zabranima nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) kaznila otkupljivača mandarina, tvrtku Jasenska iz Opuzena, s 350 tisuća kuna.

Kako se navodi u objavi na internetskim stranicama agencija, postupak se pokreće po službenoj dužnosti, a radi utvrđivanja iskorištavanja značajnih pregovaračkih snaga imenovanja nepoštenih trgovačkih praksi pri otkupu mandarine.

Nakon dokazanog upravnog postupka, utvrdili su da je Jasenska, iskorištavajući značajnu pregovaračku snagu, u sezoni otkupa 2018. godine svojim dobavljačima mandarina nametnula više nepoštenih trgovačkih praksi u smislu ovog zakona.

Tako primjerice javno objavljeni opći uvjeti otkupa nisu sadržani u odredbama o uvjetima i rokovima plaćanja, rokovima i mjestu isporuke, dakle nisu bili sastavljeni u skladu s odredbama Zakona.

Poslovali s pet dobavljača mandarina

Utvrdili su i da je tvrtka poslova s pet dobavljača mandarine izabrala metodu uzorka, na osnovu ugovora u kojima nije bilo sadržano jasno određivanje o cijenom i / ili načinu određivanja, odnosno izračuna, prema kojem bi na jasan i nedvojben način bilo moguće utvrditi na temelju kojeg se pojedinog parametra kvalitetno izračunava cijena poljoprivrednog proizvoda, koji je osnova za izračun i kako se obavlja njezina korekcija.

Također, ti ugovori nisu sadržani niti jasno određivanje uvjeta i rokovima isporuke mandarina u sezoni njihova otkupa 2018., prema kojima bi na jasan i nedvojben način bilo moguće utvrditi uvjete i rokove isporuke.

"S obzirom na to da je riječ o odredbama koje, između ostalih obveznih odredbi moraju biti sadržane u ugovorima u pisanom obliku između dobavljača i otkupljivača, kao i da je riječ o odredbama koje moraju biti jasne i razumljive, opisani propusti predstavljaju nepoštene" , ističu .

Napominju i kako su utvrdili i da je sklapanjem i provedbom ugovora o skladištenju i čuvanju poljoprivrednih proizvoda s pet metoda odabranih dobavljača, na osnovu kojih je preuzimala nesortirane i nedozrele mandarine radi njihove obrade i pripreme za tržište, iako to ni na koji način nije bilo regulirano ni tim ugovorima, ni ugovorima o proizvodnji i isporuci poljoprivrednih proizvoda, u biti odgodila stvarni trenutak isporuke mandarina, čime je smanjen rizik poslovanja na dobavljače te je na taj način nametnula nepoštenu trgovačku praksu.

Naložena je i dostava dokaza o usklađivanju poslovanja sa zakonom

Također, obustavom otkupa odnosno njihovim neprekidama u osam dana sezone otkupa 2018., a bez da su razlozi za neprekidno utvrđivanje prethodno utvrđenih ugovora, svim svojim dobavljačima nametnula nepoštene trgovačke prakse.

Agencija uzima u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljače, Jasenskoj izrekao upravno-kaznenu mjeru u visini od 350 tisuća kuna, smatra da je izrečena razmjerno učinjenim povredama da ima odvraćajući učinak, kako za same počinitelje, tako i za ostale adresate ovoga zakona.

Pored zabrane daljnjih postupanja koja su utvrđena nepoštenim trgovačkim praksama, kao mjera uklanjanja protupravnih postupaka naložena je i dostava dokaza o usklađivanju poslovanja s odredbama navedenog zakona .

izvor: Agroklub

Komentar / Odgovori