Tamna Tema
Novi zakon stvorio niz problema u Opuzenu za dodjelu poljoprivrednog zemljišta

Novi zakon stvorio niz problema u Opuzenu za dodjelu poljoprivrednog zemljišta

 

Opuzenska gradska uprava posljednjih mjeseci intenzivno radi na pripremi natječaja za dodjelu, odnosno korištenje gradskog poljoprivredog zemljišta, a najveći problem pri tome je prenamjena zemljišta, odnosno usklađivanje postojećeg stanja sa stanjem u katastru. Naime, prema novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu stanje mora biti usklađeno.

O tome je bilo riječi i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Opuzena nakon što je vijećnik Kristijan Soče (HDZ) pitao jesu li točne informacije da se produžuju ugovori za korištenje poljoprivrednog zemljišta te šalju li se uplatnice za zakupninu korisnicima koji nisu dobili nove ugovore.

Predsjednik Gradskog vijeća Jure Stanić (NL) mu je odgovorio „kako su korisnici, u slučaju da zemljište nije vraćeno gradu, dužni platiti zakupninu“.

- Jedan od najvećih problema problema trenutačno je prenamjena zemljišta kao i činjenica da postoje katastarske čestice na kojima je polovica voćnjak, a polovica oranica. To će biti problem u budućem natječaju, s obzirom da će biti različiti rok zakupa, jer ne smijemo cijepati čestice. - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Jure Stanić.

Odgovarajući na vijećničko pitanje opuzenski gradonačelnik Ivan Mataga je rekao kako od dana stupanja na snagu novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu Grad Opuzen nije produžavao ugovore za korištenje poljoprivrednog zemljišta.

Gradonačelnik je dodatno pojasnio kako se intenzivno radi na pripremi natječaja te kako je trenutačno najveći problem prenamjena zemljišta, odnosno usklađivanje postojećeg stanja sa stanjem u katastru, jer po novom zakonu stanje mora biti usklađeno. Također je rekao da je za zemljište na kojem su zasađeni trajni nasadi potrebna procjena sudskog vještaka radi utvrđivanja visine zakupnine. Dodao je i kako trenutno ne raspolaže informacijom hoće li će to biti jedinstvena procjena ili će se vršiti zasebno po parcelama piše Južni.hr

Komentar / Odgovori