Tamna Tema
  • 25.02.2021.i 09:15
Otvorena izložba fotografija i skulptura po nazivom O Greben Koraljka Grebena

Otvorena izložba fotografija i skulptura po nazivom O Greben Koraljka Grebena

- U organizaciji Građanske udruge 'Metković 600' sinoć je na Ljetnoj sceni GKS-a otvorena izložba fotografija i skulptura O'Greben Jelenka Ujdura, poznatijega pod umjetničkim imenom Koraljko Greben.

Da je Greben već dobro poznato ime, svjedoči iznimna posjećenost otvorenja izložbe koja prikazuje njegov rad u posljednjih 25 godina. Uz makete dalmatinskih kućica i umjetnine izrađene od naplavina, publika je dalmatinski duh mogla osjetiti i u vidu homagija Vasku Lipovcu, brodiće nastale od podrtine broda s ušća, hobotnicu koja je Grebenov svojevrstan lajtmotiv, vrlo zanimljiv ciklus zanemarenih životinja te na videoplatnu šale i viceve nastale posljednjih nekoliko mjeseci, koliko traje pandemija koronavirusa.

Uime organizatora posjetiteljima se na početku obratio predsjednik Udruge Ivica Puljan koji je rekao da će se Udruga baviti lokalnim temama, metkovskim i neretvanskim, te da će i dalje nastaviti promovirati lokalnu kulturnu scenu, našu tradiciju itd.

Autor teksta u vrlo lijepome katalogu izložbe Nikša Margeta pročitao je svoj osvrt na Grebenov rad u kojemu, između ostaloga, kaže: „Zapravo, Koraljko Greben modulira spoj dražesnog i odbačenog, koji preinačuje na sebi svojstven način jer ima snažnu potrebu da reciklira zbilju. Procesuira promjenu oplemenjenu kritikom ukaza. Oblikuje je porukom, poantom i prigodnim sadržajem. U osnovi, Greben je i humanist i provokator koji ima nagonsku potrebu da nam ispriča duhovitu priču. Metaforički transformira. Pred Koraljkom je još mnogo nadolazećih ciklusa koji će nas (nadam se) iznova propitivati i kritizirati. Koji će aktualizirati svoje mjesto pod suncem, tom deltom Mediterana iz koje crpi stvaralačku energiju, okružen u duhu i ozračju obiteljske potpore i naravno, sviju nas koji ga iskreno volimo.“

Posljednji je na otvorenju izložbe govorio Koraljko Greben, koji je okupljenima zahvalio na dolasku i najavio nove radove.

„Zahvaljujem svima koji su večeras došli i sa sobom donijeli toliko dobre energije. Kad smo krenuli u organizaciju s Građanskom Udrugom 'Metković 600', imali smo neka očekivanja, ali ovo što se dogodilo večeras je preko svih očekivanja. Ispada kako je korona i odgoda išla nama u korist, s obzirom na to da se dogodilo „ruganje“ + izlazak u vanjski prostor koji se pokazao savršenim za ovaj događaj. Ponovno zahvaljujem svima koji su pomogli na bilo koji način, a najviše svojoj obitelji koja ima razumijevanja za mene. U ovom trenutku sam siguran samo u jedno – svu energiju koju ste mi darovali večeras, upotrijebit ću za nove ideje i radove“, kazao je Greben.

Taj kulturni događaj ujedno je bio i druženje posjetitelja, čemu su doprinijeli i Grebenovi prijatelji glazbenici okupljeni u bend Hrapavi, koji su svirali prigodnu ambijentalnu glazbu. Svi zainteresirani, koji nisu uspjeli doći na otvorenje, izložbu će moći pogledati do 12. kolovoza u Galeriji GKS-a.
A. Vučković

 

Komentar / Odgovori