Tamna Tema
Pogled preko granice: Mir, stabilnost- Vučić

Pogled preko granice: Mir, stabilnost- Vučić

Isplatila se progresivna i manipulativna kampanja novom/starom srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, bahatom populistu s autokratskim crtama ličnosti koji si je priskrbio još jedan petogodišnji mandat. Vučić je osvojio 58,55 posto odnosno 2.139.006 glasova.

 

Notorni Aleksandar Vučić na krilima nacionalizma u diktatorskom okruženju izvojevao je novu pobjedu.  Sada nastavlja parazitirati na najnižem porivu propagandom zatrovanog srbijanskog društva. Slabo razvijenog društva prožetog toksičnim nacionalizmom, društva opijenog ograničenom i otrcanom ideologijom „Velike Srbije“ koja nažalost i danas živi u srcima pojedinaca.

 

Vučić je bio veoma aktivan u predizbornoj kampanji koja ga je stajala oko 600 tisuća eura. Najviše se eksponirao na skupovima, javnim televizijama, specijalnim emisijama koje su bile itekako dobro osmišljene i pripremljene da posluže kao dio kampanje, očito se u Vučićevom timu ništa ne prepušta slučaju. Veliku pažnju privukao je i kroz spotove koji su prije svega smiješni i zabavni. To je ključ uspješne komunikacije-prilagoditi poruku i sadržaj primatelju. Spotovi su visoko kvalitetni i dobro osmišljeni. Teške i dosadne teme iz politike do krajnjih granica banaliziraju i čine zabavnim. Dopiru do šire mase i prenose ključnu poruku. Pa je tako zadnjih dana glavna tema bila kako Vučić iskače iz frižidera. To je ok. Legitimno. Sve se radi po pravilima struke, Vučić je inače poznat po tome da se u segmentu javnog nastupa pridržava svih pravila promišljenog PR-a i političkog marketinga. No u jednom spotu otišao je predaleko, riječ je o spotu gdje Vučić liječniku točnije psihijatru kao i mladoj studentici objašnjava Rorschachov test. On je očito sve u državi, i vođa, i radnik, i strateg, i organizator, i čovjek iz naroda, vidimo čak i liječnik. On je „spasitelj“. Uživa u svojoj mesijanskoj ulozi kao tipičan diktator.

 

 

Njegov slogan u kampanji glasio je: Mir, stabilnost-Vučić. Prve dvije riječi u teškoj su konfrontaciji sa zadnjom.

*Mir se obično definira kao razdoblje odsustva svih vrsta ratova. Uključuje slobodu od prepirki, spokoj, harmoniju ili unutarnje zadovoljstvo i vedrinu.

*Stabilnost se odnosi na svojstvo održavanja uravnoteženosti.

*Vučić je iskompleksirana osoba, huškač, prepoznatljiv po nastupima koji obiluju mržnjom i ispadima, a protkani su nacionalizmom na kojem najviše počiva sav njegov bijedni lik. Sinonim je za nemir i nestabilnost.

 

Nema situacije koju Vučić ne može „ispeglati“. Ne zato što je preuspješan ili jako karizmatičan kako tvrde njegove pristaše. Već prvenstveno iz dva razloga. Namatanjem kulta ličnosti i svojim autokratskim načinom vladanja kojim je Vučić maksimalno oslabio opoziciju te gotovo u potpunosti kontrolira medije. Prorežimski mediji u koje spada velika većina srbijanskih medija poslužili su kao promotivne agencije i stranački bilteni kroz koje Vučić retušira svoje poltronsko okruženje.

Vučić svojim destruktivnim i toksičnim izjavama učestalo narkotizira javno mnijenje. Prepotentan je i često neempatičan, ali kada treba tj. kada situacija to zahtijeva on se pretvara u PR čarobnjaka i postaje vrhunski stručnjak za javni nastup, dobro ovladava tehnikama javnog nastupa i retorike. Vješto izvrće činjenice te se ne libi upotrebljavati manipulacije i spinove. Ljudima ispire mozak na sve načine. Savjetuju ga brojni iskusni PR-ovci i konzultanti. Kampanju mu je i ovaj put vodio poznati politički strateg Aron Shaviv.

 

 Vučić je na vlasti u ovom ili u onom obliku od 2012. I ako njegov angažman u politici počima već u ranim 90.-im. Kada se je istaknuo kao otvoreni ultranacionalist i saveznik ratnih osuđenika.  Podsjetimo kako je Vučić bio vrijedni učenik notornih ratnih zločinaca (Radovana Karadžića, Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja). Vučić do danas ne da se nije odrekao te ideologije, štoviše on ju i dalje zagovara samo je promijenio načine djelovanja. - Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Tako i Vučić promijenio stranački dres radi svojih megalomanskih ambicija, sada se predstavlja kao europejac sa dobrim namjerama, najbolji primjer je kada vanjskim faktorima glumi diplomata koji želi mirno posredovati za rješavanje krize na Kosovu iako su na Balkanu njegove namjere svima jasne, promijenio je stranačku pripadnost 2008. ali u dubini je i dalje ona ista pokvarena ćud iz 90.-ih.

Da je bilo iti malo pravde i pameti Vučić nikada ne bi ni došao na funkciju predsjednika države. Njegovo mjestu je iza rešetaka, tu je pripadao nakon rata, zajedno sa svojim šefovima.  Danas sa svim svojim komorbiditetima pripada podrumu bolničke zgrade. Odaju ga njegov dug jezik i kratka pamet. Vučić je sve svoje mane i nedostatke pretvorio u prednosti. Grijehe nije okajao. Za zločine se nikada nije ispričao. Primjerice za onaj kontroverzni govor 20.03.1995. u tada okupiranoj Glini. Tada je uzbuđeni Aco kurčevito urlikao sa govornice kako ustaška čizma više nikada neće kročiti tu.  "Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti hrvatska! Nikada Banija neće nazad u Hrvatsku", rekao je tada Vučić.

I danas umjesto da se srami on se ponosi tim govorom, potvrdio je to gostovanjem u TV emisiji 2020. godine. Kada je zbunjeno postavio protupitanje voditeljici za što bi se on tu trebao ispričati.

"Vama se možda ne sviđa istina iz Drugog svjetskog rata koju sam bezbroj puta iznosio, možda se vama ne sviđa istina iz '95. ili se meni ne sviđa neka istina po znacima navoda za koju vi govorite. Ubili ste me napadajući me za Glinu, strašno što sam radio. Što sam radio? Održao govor u kojem sam govorio da se nadam da Krajina neće pasti u ruke Hrvata ili ne znam što. Zar bih se zbog toga trebao ispričati nekome? Zamislite zločinca i fašista Vučića, što je on radio", kazao je notorni, lažljivi i besramni predsjednik Srbije.

Vučića mnogi smatraju članom kvarteta Putin-Erdogan-Orban. Do sada se istaknuo svojim diplomatsko akrobatskim vještinama, on već godinama uspješno balansira između istoka i zapada. Nakon Ruske invazije na Ukrajinu, srbijanski mediji na naslovnice su stavljali natpise „Ukrajina napala Rusiju“ poslije je krenula i kampanja straha, nakon smrtonosnog virusa, prijetila je glad i rat. Ali srećom nje tu „heroj super Aco“ koji će izbaviti svoj narod i očuvati srpski svet. Poznato je da je Vučić oduvijek bio sklon istoku, i majci Rusiji pa ni ne čudi njegova spora reakcija da osudi Rusku invaziju. Zanimljivo je istaknuti i da se s Putinom do sada susreo čak 19 puta.

 

 

 

Pogled preko granice: Mir, stabilnost- Vučić

Komentar / Odgovori