Tamna Tema
Utjecaj uroda kokuruza na opstojnost nogometnog kluba

Utjecaj uroda kokuruza na opstojnost nogometnog kluba

Početkom dvadesetog stoljeća, 1919.g. u varoši vrijednih nadničara osnovaše zaljubljenici u ravnu livadu, dvije branke i jednu loptu, klub. Nadjenuše mu ime Narona. Nakon cjelodnevnog rada u poljima, okupljaše se pred večer u danima kada im vremenske prilike dozvoljavahu. Osobito u vrijeme blagdana, i u poslijepodnevnim satima, kada se u polje nije odlazilo. I tako se trudiše tijekom sljedećih dvadesetak godina.. Klub se održavao koliko su njegovi osnivači i podupiratelji mogli nositi financijskih obveza na svojim plećima i koliko su mogli odvojiti vremena, nakon svakodnevnog posla.

Većinom su odigravali prijateljske utakmice, kao i većina provincijskih klubova u tadašnjoj državi. U vremenu između dva svjetska rata bilježi se samo nekoliko nastupa na nižoj natjecateljskoj razini, ali bez zapaženih rezultata. Postojale su čak i sezone u kojima nije zabilježen niti jedan rezultat u tadašnjem Splitskom nogometnom savezu.

Tih je godina, prema pričanju starijih, urod kokuruza u dolini bio rekordan.

Dolaskom NDH klub odigrava samo nekoliko prijateljskih utakmica. Kako se odnosila nova vlast prema klubu govori i činjenica da od 1942.g. do 1944.g. klub uopće nije funkcionirao, dogodilo se gašenje kluba.

Uspostavom mlade socijalističke države, klub se obnavlja i mijenja ime (jer prema državnoj odredbi klubovi nisu smjeli nositi strana imena. Narona se smatralo strano ime po tadašnjem dežurnom čudoređu ) u Neretva.

U sljedećih 7 godina ( 1945.g. - 1952.g. ) klub je čak dva puta odustajao od natjecanja. Sve kulminira gašenjem kluba, po drugi put, 1952. g. Te godine vlasnici su sa konjima i volovima uzorali svoje površine na mjestu gdje je bio igralište. Htjeli su zasijati kukuruz, i klub je tako izgubio svoje nogometno igralište. a vlasnici parcela očekivala je izuzetno rodna godina tog usjeva. To, da klub navodno nije mogao plaćati odštete prema ugovorima iz 1946. godine vlasnicima tih parcela, nije pravi uzrok, već vječita težnja lokalnog stanovništva za proširenje poljoprivrednih površina.

Ipak, ljubav prema voljenom klubu bila je jača, te zaljubljenici u ravnu livadu, dvije branke i jednu loptu, ponovo obnovise klub 1956. godine.

Najveći uspjeh NK Neretve do 1990.g. bilo je natjecanje u 2. ligi tadašnje zemlje i to u dvije natjecateljske sezone.

Početkom domovinskog rata 1992. godine NK Neretva započinje natjecanje u Drugoj HNL - Jug. Osvaja prvo mjesto u sezoni 1993/94. čime se plasira u Prvu HNL u kojoj ostaje samo jednu sezonu.

Iduće dvije sezone nastupa u novoosnovanoj Prvoj "B" HNL, a u sezoni 1997/98. vraća se u Drugoj HNL - Jug. Naredne sezone lige se ponovo reorganiziraju i NK Neretva usprkos osvojenom osmom mjestu u Drugoj HNL - jug ispada uTreću HNL - Jug, u kojoj se kontinuirano natjecala sve do 2016.g..

Krajem devedesetih godina prošlog stoljeća mlada Hrvatska država, po uzoru na EU, kojoj je težila, uvodi poticaje za poljoprivredu. Želja domaćeg čovjeka iz doline suza, za obrađivanjem zemlje, jača je od svih nagona, a kokuruz se činio u tim godinama perspektivan, obzirom na količinu poticaja.

Početkom 2.000-e, klub ponovo dospijeva u u blokadu. Dugih 17 godina, posluje putem računa NK Neretva Škola nogometa. Očito je da niti jedna gradska vlast nije htjela deblokirati račun, jer cilj je jasan, onemogućiti bivše vlasnike parcela da ponovo uzoru igralište, i ponovno zasiju kokuruz, jer ružno ga je vidjeti u samom centru Grada. Prema, do duše neprovjerenim informacijama, ovaj put vlasnici nisu tražili plaćanje po ugovorima iz 1946.g., tamo bi se u buduće betoniralo. Stečajem kluba krajem natjecanja u sezoni 2016./17 klub se po treći put gasi, u svojoj stoljetnoj povijesti.

Da li je slučajnost ili simbolika, u predvečerje 3. srpnja 2017.g. u nekadašnjoj zgradi političkih stranaka, održana je osnivačka skupština NK Neretva. Tradicija po četvrti put.

Metković ima stoljetnu poljoprvrednu tradiciju, varoš je to vrijednih nadničara i trgovaca. Empirijski se možezaključiti, da na opstojnost nogometnog kluba osobito veliki utjecaj ima urod kokuruza u kritičnom vremenskom razdoblju, u dolini Neretve.

Komentar / Odgovori