Tamna Tema
Zovi, samo zovi...

Zovi, samo zovi...

U svojoj poslanici 1996. predsjednik Franjo Tuđman iznio je podatak da Hrvatska ima 336.000 branitelja, a prema službenim podacima s kraja 2019.g. broj registriranih osoba koje su sudjelovale u odbrani RH porastao je na 508.605 što je porast za više od 50%.

Statistika kaže da imamo:

438.262 broj osoba sa statusom branitelja

8.397 broj poginulih branitelja

437 broj nestalih branitelja

61.509 broj umrlih branitelja

U radnom odnosu je 190.408 osoba sa statusom branitelja od kojih 6.954 ujedno koriste braniteljske mirovine..

Zaposleni su i ne koriste mirovine 74.627 osoba.

Ukupan broj branitelja koji su u mirovinskom sustava iznosi 271.989.

Kada od ukupnog broja zaposlenog stanovništva oduzmemo one koji žive na račun proračuna ostaje nedovoljno onih koji bi trebali stvoriti novu vrijednost . Ono što se stvori pojede velika porezna presija uzrokovana neučinkovitom državom, korupcija, bahatost i loše poslovne procjene uprava i vlasnika pojedinih tvrtki.

I to nažalost nije sve.

Ako usporedimo podatak broja branitelja koje je iznio Predsjednik Frano Tuđman 1996.godine i podatke iz registra iz 2019, vidljiv je znatan porast registriranih osoba koje su sudjelovale u odbrani RH.

Jesu li svi stvarno bili branitelji ili ne, možemo samo nagađati. Međutim ako postoje „Lažnjaci” - postaji problem.

Naime „Lažnjak „Hrvatsku košta približno milijun eura . Pitate kako? Ako je neko s 20 - 25 godina ušao u mirovinski sustav uz pretpostavku da će živjeti do 75. godine, znači da 50 godina prima mirovinu. Tome treba dodati invalidninu, pa stambeno zbrinjavanje i razne druge pogodnosti od školskih knjiga, dionica, zdravstvene skrbi, i....

Posljedica toga su značajno niže mirovine pravih branitelja koje iznose prosječno 4.200 Kuna, a prosječna mirovina Hrvatskog ratnog invalida niža od prosječne plaće i iznosila je 5.700 Kuna što bi s moralnog stanovišta trebalo biti neprihvatljivo s obzirom na činjenicu što su sve izgubili braneći RH

Za razliku od pravi hrvatski branitelja koji državu Hrvatsku ne koštaju ništa jer sve što dobili su i zaslužili, što s onima koji to nisu, koji nigdje nisu bili, a trebali su biti, što uzimaju, a ne pripada im, i za sve koji su se snašli ,što s nima?

Za sada rješenja nema, a hoće li se ikada i pronaći odlućit će birači na nekim budućim izborima.

p.s:

Zovi, samo zovi, svi će sokolovi ... za te glasovat.

Komentar / Odgovori