Tamna Tema
ŽOHARI, POKVARENO MESO I PRLJAVE RADNE POVRŠINE zatvoren 21 restoran i drugi prehrambeni objekti

ŽOHARI, POKVARENO MESO I PRLJAVE RADNE POVRŠINE zatvoren 21 restoran i drugi prehrambeni objekti

.

Gnijezda žohara, pokvareno meso i potpuno prljave radne površine: Frankfurtski ured za javni red već je ove godine morao zatvoriti 21 restoran i druge prehrambene objekte. Godina još nije startala – a Ured za javni red u Frankfurtu već je morao zatvoriti 21 prehrambeni objekt, objavile su to gradske vlasti.. Govori se o “ozbiljnim nedostacima u higijeni, najezdi štetočina i velikom zagađenju”. Od 21 tvrtke, deset ih je u središtu Frankfurta, a sedam u gradskoj četvrti Bahnohofviertel. Uglavnom su pogođeni restorani, od prodavaonica hamburgera do sushi barova i pizzerija. No, zatvorena je i jedna pekara, mesnica, četiri supermarketa i kiosk. Higijenski nedostaci ili teška kontaminacija utvrđeni su u 19 tvrtki, a higijena osoblja je nedostajala u dvije tvrtke. U supermarketima je pronađeno pokvareno meso. U svim objektima bez iznimke inspektori za hranu utvrdili su najezde štetočina ili glodavaca, uglavnom miševa i žohara. U restoranu u frankfurtskom Bahnhofsviertelu inspektori su otkrili gnijezdo žohara iza radne površine na potpuno prljavom podu, prostori za kuhanje također su bili jako prljavi, a dostavljeno meso nije bilo u hladnjaku. Neočišćeni lonci s ostacima hrane bili su nagomilani u sudoperu tog restorana, a perilica posuđa bila je jako kalcificirana i prljava. Sudoper za pranje ruku za zaposlenike bio je prljav, a dozator sapuna prazan kao i dozator papirnatih ubrusa. Veterinarska služba u Uredu za javni red i mir provela je prošle godine ukupno oko 5.300 operativnih nadzora. Očigledni higijenski nedostaci, nepravilno rukovanje hranom i također strukturni nedostaci u tvrtkama doveli su do 238 privremenih zatvaranja tvrtki i 41 ograničenja rada. Stopa zatvaranja ostaje na visokoj razini. Za usporedbu: u siječnju 2023. inspekcija za hranu zatvorila je 23 tvrtke. Veterinarska uprava Ureda za javni red je kontrolna uprava za sve prehrambene objekte u Frankfurtu na Majni. Inspektori za hranu svakodnevno vrše nadzor u objektima kako bi provjerili sigurno rukovanje hranom i higijenske uvjete. To utječe na sve tvrtke koje trguju, distribuiraju ili proizvode hranu: od mesnice preko pekare, restorana i kioska do trgovine pićima. U tim slučajevima protiv operatera se pokreće prekršajni postupak. Tim je tvrtkama dopušteno ponovno otvaranje tek nakon što se otklone svi prijavljeni nedostaci i provede nova procjena od strane odjela za inspekciju hrane Ureda za javni red. Fenix-magazin/DP/MMD

Komentar / Odgovori