Tamna Tema
VIDEO Snimljen trenutak udara munje u zračnu luku u Dalmaciji. Zrakoplovi nisu mogli sletjeti zbog nevremena

VIDEO Snimljen trenutak udara munje u zračnu luku u Dalmaciji. Zrakoplovi nisu mogli sletjeti zbog nevremena

Foto: Mate Erceg

Centar sredozemne ciklone sa sjeverne Italije premjestio se u večernjim satima nad sjeverni Jadran pa nas sljedećih 36 sati očekuju daljnje nestabilnosti.

 Drugog dana utjecaja spomenute ciklone na vrijeme temperature zraka u Dalmaciji konačno su znatno pale. Tako su najviše dnevne vrijednosti tijekom utorka bile od samo 19°C u dijelu Zagore do 28°C na jugu.

Dan je obilježilo jako oštro (za razliku od juga koje puše s jugoistoka, oštro piše s juga), koje je u Dalmaciji mjestimice imalo olujne udare. Primjerice, u Splitu su zabilježeni udari od 90 km/h, a u dubrovačkoj zračnoj luci do 79. Vjetar je donio probleme u prometu morem pa su otkazane brojne katamaranske linije. Tako snažno oštro i nizak tlak nisu česta pojava u kolovozu i karakteristični su za studeni.

Gotovo da nema dijela zemlje gdje danas nije bilo oborina, ali one su bile vrlo neravnomjerno raspoređene. Tako je palo od samo litre do čak 91 litre po metru kvadratnome, koliko je palo u Niskome, na području zaleđa općine Klis. Tamo je grmljavinsko nevrijeme donijelo obilne oborine iza 16 sati, kada je u samo sat vremena palo preko 50 litara kiše, pa je bilo i mjestimičnih bujica.

Između 19 i 20 sati relativno kratkotrajna, ali snažna grmljavinska linija formirala se na jugu Dalmacije te je prošla dubrovačko područje. Župa Dubrovačka tako je tijekom dana dobila 40 litara kiše po kvadratnom metru. Nevrijeme je nešto prije 20 sati zahvatilo područje zračne luke Dubrovnik, a jedna munja udarila je u neposrednu blizinu piste.

Za vrijeme grmljavinskog nevremena nad dubrovačkim područjem, nekoliko zrakoplova moralo je odgoditi svoje slijetanje dok se vremenski uvjeti ne smire.

Tijekom srijede posvuda će na Jadranu biti vrlo nestabilno, a očekuju se izraženija grmljavinska nevremena, osobito u drugom dijelu dana piše Dalmacija danas

Komentar / Odgovori