Tamna Tema
APPRRR: Kontrole parcela i dalje su u tijeku, kome semafor pozeleni - ide isplata avansa

APPRRR: Kontrole parcela i dalje su u tijeku, kome semafor pozeleni - ide isplata avansa

Administrativne kontrole još uvijek se provode za određeni broj korisnika i to za one kod kojih na njihovim parcelama automatskom procjenom satelitskim podacima nije vidljiva poljoprivredna aktivnost, tj. parcele su im na semaforu crvene ili žute boje, priopćila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Provjeru radi više od sedamdeset djelatnika APPRRR-a-te ukoliko utvrde prihvatljivost, parcela prelazi u zeleno. Kažu, pri tom postupku, ukoliko je potrebno, traži se od korisnika i dodatne dokaze poljoprivredne aktivnosti kao što su npr. geotagirane fotografije ,piše Agroklub .

Provjere traju, isplate na tjednoj bazi

Nakon toga, sve prihvatljive (zelene) parcele prelaze u proces odobravanja, koja se provode jednom tjedno.

"Stoga naglašavamo kako je isplata potpora i dalje u tijeku i svi poljoprivrednici kojima će se utvrditi prihvatljivost bit će odobreni", ističu. 

Oni koji i nakon toga ostaju u crvenom, imaju pravo prigovora temeljem kojega će se provesti supervizija (ponovna provjera svih elemenata prihvatljivosti) uzimajući u obzir činjenice iz samog prigovora.

Ponavljaju da se postupak administrativne kontrole putem automatske procjene satelitskim podacima provodi na svih 107.000 poljoprivrednika koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za 2023. godinu i na preko 1,3 milijun poljoprivrednih parcela.

Stručna procjena provodi se na 18.488 poljoprivrednika i 42.452 parcele (crvene i žute), a plaćanje onima kojima "pozelene", ide jednom tjedno.

"Ovaj tjedan isplaćeno je 4.989 korisnika, a sljedeći će biti dodatnih 5.006 korisnika, što znači da je stručna procjena završena za oko 10.000 poljoprivrednika", otkrrivaju dodajući da je plan do 15. prosinca provesti sve stručne provjere i isplatiti potpore. 

Isplata intervencija

Podsjećaju da će u prosincu isplatiti i potpore za intervenciju 71.01. Plaćanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima u iznosu od 32 milijuna eura te intervenciju 31.01. Intenzivirana raznolikost usjeva, u iznosu od 30 milijuna eurOvaj mjesec bit će isplaćena i potpora za Osnovnu potporu dohotku, Dodatnu potpora dohotku za Mlade poljoprivrednike te Dodatna preraspodijeljena potpora dohotku u iznosu od 65 milijuna eura.

"Ukupno, do kraja godine, poljoprivrednicima će se isplatiti 236 milijuna eura potpore, a ostatak isplate potpora planiran je u prvoj polovici 2024. godine", zaključuju iz APPRRR-a. 

Komentar / Odgovori