Tamna Tema
NERETVANSKA MLADEŽ Šteta koju su  pojedinci učinili svim proizvođačima mandarina u dolini Neretve je ogromna

NERETVANSKA MLADEŽ Šteta koju su pojedinci učinili svim proizvođačima mandarina u dolini Neretve je ogromna

Poštovani!
Posljednjih dana se vodi nezapamćena medijska hajka na proizvođače mandarina. Naime, u jednoj pošiljci mandarina koja je trebala završiti na policama trgovina u Republici Srbiji pronađeni su ostaci kemijske tvari klor-pirifos. Prema nama dostupnim informacijama, u navedenoj pošiljci se nalazila mandarina 15 proizvođača, od kojih je kod samo jednog proizvođača pronađena nedozvoljena tvar, dok je mandarina ostalih 14 proizvođača bila uredna i nije sadržavala nedozvoljenu kemijsku tvar.
 
Očito je da u dolini Neretve imamo pojedinca ili pojedince koji rade nedopuštene radnje i koriste sredstva koja već nekoliko godina nisu dostupna na tržištu. Od kuda im takva sredstva i zašto ih pojedinci primjenjuju, ne znamo, ali osuđujemo takve radnje. Smatramo da je sve takve slučajeve potrebno izolirati, odstraniti iz proizvodnog sustava za ovu godinu i uvesti daljnje kontinuirano praćenje na njihovom gospodarstvu. Također napominjemo da je količina pronađene tvari MDK=0,04 ispod razine maksimalno dopuštene količine koja je iznosila MDK=0,05, ali kako je sredstvo na razini EU zabranjeno za korištenje, tako se u proizvodima ne smije naći ni u najmanjoj količini.
 
Uvjereni smo i sa sigurnošću tvrdimo da više od 99% proizvođača mandarina (kojih je u dolini Neretve oko 1.500) provodi mjere u skladu sa Zakon o održivoj upotrebi pesticida i primjenjuju samo registrirana sredstva za zaštitu bilja. Napominjemo da je mandarina poljoprivredna kultura koja se tretira od 0-2 puta u toku vegetacije. Kao Udruga smo učinili sve potrebno kako bi proizvođačima mandarina, ali i drugih poljoprivrednih kultura omogućili dostupnost potrebnih sredstava, koji su dozvoljeni i u drugim članicama EU.
 
Šteta koju su takvi pojedinci učinili svim proizvođačima mandarina u dolini Neretve je ogromna, nemjerljiva i biti će za ovu godinu nenadoknadiva.
Uz navedeno, šteta je prouzročena nespretnom i pogrešnom interpretacijom u medijima, objavivši da je cjelokupna pošiljka u kojoj se nalazila mandarina 15 proizvođača sadržavala nedozvoljenu kemijsku tvar, što nije istina.
 
Nažalost, ovime se stvorila klima kolektivne krivnje i odgovornosti svih proizvođača mandarina u dolini Neretve, a što nije istina.
Neretvanska mandarina je zasigurno poljoprivredni proizvod koji se minimalno tretira kemijskim sredstvima i u pravilu ne predstavlja opasnost za potrošača. Dapače, svježi je izvor osvježenja, vitamina i minerala te proizvod zaštićen oznakom izvornosti na razini EU.
Pozivamo sve potrošače mandarina iz doline Neretve, da slobodno bez predrasuda i straha nastave kupovati i konzumirati mandarine od svojih provjerenih dobavljača iz doline Neretve.
S poštovanjem,
 
mr.sc. Željko Bjeliš, predsjednik

Komentar / Odgovori