Tamna Tema
Prošlog mjeseca Hrvatsku je čak četiri dana napajala samo zelena energija

Prošlog mjeseca Hrvatsku je čak četiri dana napajala samo zelena energija

Foto: Pixabay 

U prosincu minule godine, Hrvatska se čak četiri dana u potpunosti napajala električnom energijom iz obnovljivih izvora. OIE (bez hidroelektrana) ostvarili su udio u ukupno raspoloživoj energiji od 19,5%, pokazuje to redovno mjesečno izvješće Udruženja obnovljivi izvori energije Hrvatske. Izgradnja sunčanih elektrana tijekom 2023. godine najviše je obilježila razvoj novih proizvodnih kapaciteta.

U pogon elektroenergetskog sustava ušlo je novih 238,7 MW sunčanih elektrana što je najviše od svih tehnologija u elektroenergetskom sustavu pa smo 1. siječnja 2024. godine u pogonu imali 462,5 MW instalirane snage sunčanih elektrana, prenosi Energetika.

 Tijekom 2023. godine, prosječno u pogon ulazilo 19,9 MW mjesečno, što je izvrsno, posebno u odnosu na ranije godine. Razvoj sunčanih elektrana se odvija po eksponencijalnom trendu koji je prikazan na gornjoj slici. Ako se nastavi ovakav trend, a stvoreni su svi okvirni uvjeti za takvo što, na dan 1. siječnja 2025. godine bismo imali u sustavu 963 MW, što bi predstavljalo rast od 501 MW (ili prosječno mjesečno 42 MW) - zaključuje izvještaj. Uz prosječne mjesečne faktore korištenja snage iz nadomjesne krivulje, ukupna proizvodnja svih sunčanih elektrana bi s ovom snagom iznosila u 2024. godini 1.147 GWh.Dominantnu ulogu u proizvodnji električne energije u prosincu 2023. godine imale su hidroelektrane, a zbog više temperature zraka za 2,2 °C u odnosu na dosadašnju prosječnu, potrošnja električne energije za grijanje bila je manja 52 GWh u odnosu na potrošnju prethodnih godina u mjesecu prosincu.

Isto tako u prosincu je vidljiva velika promjenjivost dnevne potrošnje za radne dane i u dane blagdana.Hidroelektrane su imale dominantnu ulogu u proizvodnji električne energije (raspoloživoj energiji) u prosincu 2023. uz punjenje akumulacija u iznosu 84 GWh. TE Plomin imala je smanjenu proizvodnju (35 GWh) tijekom prosinca zbog pogonskih problema, a RHE Velebit je imala veliki rad u crpno-turbinskom pogonu (potrošnja u crpnom pogonu iznosila je 27 GWh). NE Krško je radila punom snagom, 0,2 % više od nominalne i svi su sigurnosni sustavi bili operabilni, a rijeka Sava se zagrijavala daleko ispod dozvoljenih 3 ºC.

Obnovljivi izvori energije su na dnevnom nivou 4 dana u prosincu u potpunosti podmirivali potrošnju električne energije. Maksimalno pokrivanje tuzemne potrošnje na dnevnom nivou od strane OIE (bez velikih HE) je 15. prosinca iznosilo 43,5 % pri čemu je proizvodnja tog dana iznosila 23.832 MWh, od čega vjetroelektrana 20.988 uz prosjek 874,5 MWh/h, piše Energetika.

Komentar / Odgovori